Kocka je Bačena

Kocka je bačena” je jedan od najpoznatijih citata u istoriji čovečanstva. I danas znači doneti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka. U Srbiji trenutno nekoliko meseci unazad, bukte protesti pod sloganom 1 od 5 miliona, koji žele da istaknu i pokažu sve mane vladajućeg režima. Represiju, progone, lošu ekonomsku situaciju, nedostatak ljudskih prava, korupciju, uništeno sudstvo, kao i ostali problemi i urušene institucije društva.

K

Kulminacija ovih protesta je započela ulaskom građana sa vođama protesta 1 od 5 miliona u RTS – Radio Televiziju Srbije, javni sektor, koji se direktno optužuje da je u službi režima. Opšte je poznato da je taj medijski servis i devedesetih godina optuživan za prorežimsko delovanje, a 5. oktobra 2000. godine građani su upali u RTS dodeljujuči mu simbolino ime TV Bastilja. I danas se mogu čuti da građani uzvikuju parlole protiv RTS-a i koriste naziv tv Bastilja.

Vlast je , tačnije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na vanrednim konferencijama za novinare optuživao građane za vandalizam, divljačko ponašanje, uništavanje imovine, čega apsolutno nije bilo ničega , osim napuklog stakla na ulazu RTS-a .

Da istine nema u izjavama ministra, svedočili su i neki novinari RTS-a, ali i kamere drugih televizija koje su tu sve vreme bile prisutne. Bio je prisutan veliki broj policijie i žandarmerije koji su upotrebivši silu počeli da građane koji su ušli u RTS razvlače i na brutalan način izvlače iz prostorija i hodnika televizije.

Očekivalo se saopštenje direktora televizije Dragana Bujoševića koji je svoje obraćanje najavio u Dnevniku 3 .

U izjavi, Bujošević je više održao politički govor, rekavsi da je pogrešno što predstavnici opozicije ulaze u prostorije RTS-a, praveći poređenje-zamislite kako bi bilo da mi iz RTS-a ulazimo u prostorije političkih partija.

Ovakvo obraćanje je samo izazvalo revolt prisutnih i potvrdilo da ostanu čvrsti u svojim zahtevima za smenu direktora, tražeći da RTS postane pravi Javni servis a ne servis jednog čoveka , u konkretnom slučaju Aleksandra Vučića.

K.

https://www.facebook.com/malena.novinice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s